jpthailand.reismee.nl

Grootste vis ooit!

Op vraag van de Willy of ze hier grote vis hebben heb ik het volgende gevonden.

In 2005 hebben Thaise vissers hebben de grootste zoetwatervis ooit gevangen. Natuurbeschermers betreuren alleen dat de 293 kilo wegende meerval niet werd teruggezet, maar opgegeten.

De vis heeft volgens onderzoekers van National Geographic Society de afmetingen van een grizzly beer en heeft alle bestaande records gebroken.

De meerval werd gevangen in de Mekongrivier in het noorden van Thailand, de rivier staat bekend om de massieve hoeveelheden van voornamelijk extreem grote vissen.

Maar voor de vissers was de afmeting van dit dier toch wel even schrikken.

Verbazingwekkend
'We hebben kunnen vaststellen dat de meerval de grootste zoetwatervis is die ooit is gevangen', aldus dokter Zeb Hogan van het Wereld Natuur Fonds. 'Een fantastische vondst. Het is een verbazingwekkend idee dat deze monsters nog gewoon rondzwemmen in de rivieren.'

De vis is ongeveer zes kilo zwaarder dan de vorige recordvis, ook een meerval en eveneens gevangen in de Mekong. Alhoewel Hogan onder de indruk is van de vangst, denkt hij niet dat het record lang gaat standhouden. 'Er moeten vissen in de rivier rondzwemmen die nog groter zijn dan dit exemplaar', aldus de bioloog die is verbonden aan de universiteit van Wisconsin.

De Mekong is volgens Hogan een ideale leefomgeving voor grotere vissoorten. De rivier is de diepste ter wereld op sommige plekken worden dieptes van 70 meter gehaald.

Opgegeten
Lokale natuurbeschermers probeerden met de vissers te onderhandelen om het beest in leven te houden, zodat het zijn migratie naar de noordelijk broedgronden kon voltooien en voor nakomelingen zorgen. Maar het volwassen mannetje was al niet meer in leven en werd in een dorp rond de rivier opgegeten. Het eten van de vis zou volgens lokale tradities geluk brengen.

De Mekongmeerval is zeer zeldzaam en Hogan betreurt het dan ook dat er geen mogelijkheid was om het beest beter te bestuderen. De National Geographic Society heeft langs de rivier een project lopen waarbij vissen langen dat twee meter of zwaarder dan 100 kilo worden bestudeerd. Hogan: 'Er is erg weinig bekend over deze meervalsoort. Een van de weinige dingen die we zeker weten is dat hij met uitsterven wordt bedreigd',

Volgens de bioloog heeft de Mekongmeerval verschillende concurrenten als het gaat om de titel van grootste zoetwatervis. De Mongolische zalm, de grote steur en de dinosaurusachtige arapaima dingen mee naar de titel.

Dus als ge een viske wil vangen kom maar af.

Reacties

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!